Ampumaurheilijan varusteet

Ampumaurheilijan varusteisiin kuuluu tietysti ase, mutta myös paljon muuta tärkeää. Tässä artikkelissa tutustutaan muutamiin esineisiin, jotka ovat erityisen olennaisia kenelle tahansa ampumaurheilun harrastajalle.

Ampumaurheilijan ase

AseMikä olisikaan ampumaurheilija ilman ampuma-asetta? Harrastus kannattaa yleensä aloittaa ilma-aseella, joko kiväärillä tai pistoolilla, sillä ilma-aseella ampumaurheilun perustaitoja on helppo kehittää. Perustaitoihin kuuluvat muun muassa oikeaoppinen ampuma-asento, hengittäminen, aseenkäsittely sekä toiminta ampumaradalla. Kannattaa samaan aikaan hyödyntää kaikki tilaisuudet kokeilla erilaisia ampumalajeja, koska vain siten voi saada tietää, minkälaisesta ampumaurheilusta nauttii kaikkein eniten. Vaihtelua on niin aseessa, kohteissa, etäisyyksissä kuin varustuksessakin. Harjoitella ja kilpailla voi niin ilma- kuin ruutiaseillakin. Ase on verrattain suuri sijoitus, joten kannattaa harkita huolella, minkälaista asetta haluaa käyttää. Kannattaa muistaa myös, että aseita on mahdollista ostaa myös käytettynä. Tämä on erityisen hyvä ratkaisu aloitteleville ampujille, sillä käytetyn aseen voi saada reilusti tuliterää asetta halvemmalla. Käytettyjä varusteita kannattaa muutenkin suosia – kuitenkin aina niiden laatu varmistaen.

Aseen hallussapito-oikeus

Ilmakiväärillä tai -pistoolilla aloittamisessa on lisäksi se hyvä puoli, että ilma-aseen omistamiseen ei vaadita aseen hallussapito-oikeutta. Ruutiaseen omistajalle se on kuitenkin välttämätön. Jos ilma-aseilla harjoittelun jälkeen päättää siirtyä ruutiaseen käyttöön, tulee ennen aseen ostamista käydä anomassa aseen hallussapito-oikeutta paikalliselta poliisiasemalta. Oikeutta hakiessaan kannattaa muistaa, että hakemuksen yhteydessä on voitava osoittaa harrastavansa jotakin ampuma-asetta vaativaa lajia. Pitää muistaa myös, että hallussapito-oikeuden haltija on aina vastuussa aseestaan ja siitä, ettei kukaan sellainen, jolle ei ole myönnetty aseen hallussapito-oikeutta, pääse käyttämään sitä.

Kivääriampujan asu

Mikäli päädyt harrastamaan kivääriammuntaa kilpailutasolla, tarvitset myös erityisen kivääriammunta-asun. Asun tarkoituksena on tukea ampujaa ja mahdollistaa siten mahdollisimman tarkka ampuminen. Koko asua ei kuitenkaan ole pakko hankkia kerralla, ja sen voi hankkia myös käytettynä.

Kuulosuojaimet

kuulosuojaimetKuulosuojaimet ovat välttämättömyys kaikille ampumista harrastaville, aina tarkkuusampujista metsästäjiin. Ruutiaseet ovat todella äänekkäitä kapistuksia, ja vaikka ilma-aseen laukaisuääni onkin heikko, voi sekin ajan myötä alkaa rasittaa korvia. Jotta kuulosi pysyy kunnossa etkä joudu ennenaikaiselle kuulolaitteiden ostoreissulle, on erittäin tärkeää investoida hyviin kuulosuojaimiin – etenkin jos harjoittelet tai kilpailet ruutiaseilla. Kuulosuojaimia suositellaan myös muille radalla liikkuville.