Metsästäjäntutkinto

Aloittelevan metsästäjän työlistalla ensimmäisenä on monesti metsästäjätutkinto. Tätä tutkintoa vaaditaan kaikilta Suomessa metsästäviltä. Metsästäminen on harrastus, jossa pääsee liikkumaan, sosiaalistumaan ja viettämään aikaa luonnossa. Onnistuneesta metsästyksestä saa palkkioksi hyvän mielen sekä maukasta ravintoa, jolla on mukava jatkaa kaupasta ostettua ruokaa. Jokainen, joka on koskaan käynyt kalassa tai metsällä, voi varmasti todistaa, että itse pyydystetty saalis on aina se kaikkein parhaan makuinen saalis.

Metsästäjätutkinnon tarkoitus

Metsästäjätutkinnon tarkoituksena on varmistaa, että kaikki Suomen metsissä liikkuvat metsästäjät tuntevat riistanhoidon ja metsästyksen periaatteet mahdollisimman hyvin. On tärkeää, että metsästäjät tuntevat tarvittavat säännöt, määräykset sekä yleiset hyvät käytänteet. Näin metsät pysyvät hyvinä ja metsästys turvallisena. Siksi jokaiselta metsästäjäksi aikovalta vaaditaan tutkinnon suorittamista.

Metsästäjätutkintoon valmistautuminen

Metsästystutkinto suoritetaan kirjallisena kokeena. Kokeeseen voi valmistautua kahdella eri tapaa: joko itsenäisesti tai kurssilla. Itsenäinen valmistautuminen sopii hyvin ihmisille, joiden on vaikea tai mahdoton käydä kurssilla esimerkiksi töiden vuoksi. Tällöin opiskelu tapahtuu Metsästäjän oppaan avustuksella. Oppaan voi saada käsiinsä joko suoraan riistanhoitoyhdistykseltä tai tilaamalla sen Suomen riistakeskuksen verkkokaupasta.

Metsästäjätutkintoon valmistava kurssi on kestoltaan 12 tuntia, ja se järjestetään yleensä muutaman illan aikana. Valmennuskurssille voi siis monesti osallistua myös työpäivän jälkeen. Kurssi on siinä mielessä kirjaa parempi, että asiat opetetaan huolellisesti selittäen, ja kurssin vetäjältä pääsee tarvittaessa kysymään kysymyksiä. Metsästäjän oppaasta opiskellessa ei tällaista mahdollisuutta ole. Siksi kurssille osallistuminen onkin hyvä idea, jos vain suinkin mahdollista.